top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

Proč se vydat na dovolenou právě do nejjižnějšího regionu Francie?


V dnešní době je na výběr tolik destinací, kam člověk může jet po Evropě nebo i světě, navíc se nyní náklady na cestování markantně snížily a my si můžeme vybírat opravdu z pestré nabídky nádherných míst. Nejlepší je ovšem narazit na místo, které se stane Vaší srdcovou záležitostí a budete se sem chtít vracet. Kde Vás to místo zaujme po všech stránkách a budete si chtít připomínat všemi smysly tuto dovolenou. Tam, kam Vás zavedu, se nebudete stačit divit, kolik různorodých krásných míst můžete navštívit v jednom regionu. Navíc atmosféra jižní Francie je nezapomenutelná a vy si budete opravdu užívat každou chvilku Vaší dovolené. Vychutnáte si mimo jiné úžasné místní jídlo, výborné víno a uslyšíte jak se tady žije a jak to ve Francii chodí, když tady opravdu přestěhujete. Zažijete zde život očima domorodce a vychutnáte si krásy tohoto regionu naplno, objevíte místa, kam turisté moc nechodí a podíváte se na region z těch nejkrásnějších vyhlídek.



Bez davů turistů


Jedna z více věcí, která je úžasná na tomto regionu Pyrénées-Orientales, je ta, že je zde mnoho míst, které nejsou turisticky moc známé a jsou nádherné. Vemte si takovou Provence, která je sice krásná, ale kolik lidí tam každý rok jezdí na dovolenou a mačkají se na těch nejznámějších turistických místech. Jelikož mám srovnání s více kouty Francie, Pyrénées-Orientales je francouzský region, který nabízí mnohem více, než ty ostatní. A už jenom to, že o něm mnoho lidí netuší, nám umožňuje si ho vychutnat naplno bez davů turistů. Především pro Čechy není tento region příliš známý, jelikož sem není žádné přímé letecké spojení z ČR nebo okolních států. Pouhých 200 km se ale nachází Barcelona nebo Toulouse, odkud se létá do Prahy. Další možnosti leteckých spojení a dopravy k nám najdete zde. Do tohoto regionu jezdí především Francouzi ze severu a Angličané. Ovšem ti se drží především v hlavní sezóně u pobřeží, a čím víc jedete dále od moře, tím méně turistů potkáte. A právě tady se nacházejí ty největší poklady, jen musíte vědět kam a kudy jet a od toho jsem tu já, abych Vám to tady všechno ukázala a odnesli jste si z dovolené ty nejkrásnější zážitky. Více informací o výletech naleznete zde. Pokud se chcete dozvědět něco o mě a co dělám v tomto regionu, čtěte v tomto článku.


Povaha lidí a bezpečí


Na jihu Francie se každý směje a je veselý. Proč? Protože tu je krásně a nikam se nespěchá, všechno v klídečku. Asi dostatek slunce a tepla způsobuje to, že to je asi nejpohodovější region Francie. Setkáte se tedy se vstřícností místních a když prohodíte nějaké to slovíčko francouzsky, budou z Vás nadšení :) Navíc se nebojte, že se setkáte v městečkách a na vesnicích s případnými nebezpečnými menšinami, v tomto regionu je klid a bezpečno.



Pestrý region se vším, na co si vzpomenete


Když říkám, že tady je všechno, myslím to vážně. Nikdy jsem se nesetkala s takovým regionem kdekoliv jinde, jako právě tady. Fotky z výletů si můžete prohlédnout zde.


V jednom regionu a v okolí do 100 kilometrů od ubytování u moře najdete:

  • Nekonečné dlouhé široké písečné pláže s jemným pískem - u ubytování u moře Vás vždy čekají dlouhé písčité pláže, kde se i v plné sezóně nebudete muset bát, že se budete mačkat, protože si vždycky můžete odejít opodál a mít svoje soukromí. Moře je zde krásně čisté.

  • Oblázkové/písčité pláže u skalnatých útesů - je tady hrozně zajímavé a krásné pobřeží se skálami, kde uvidíte při šnorchlování krásné rybičky (svým klientům na výletech půjčuji zdarma i speciální masky na šnorchlování)

  • Procházky po pobřeží - zavezu Vás na úžasná místa, kde se můžete projít pár kilometrů po pobřeží a kochat se pohledem na krajinu a moře. Na druhé straně Vás vyzvednu a budeme pokračovat dál :)

  • Krásná přímořská městečka - ukážu Vám městečko u moře, které se nevyrovná žádnému jinému na celém jižním pobřeží Francie. Ani v oblasti Azurového pobřeží.

  • Hrady a pevnosti - v tomto regionu je opravdu spoustu zřícenin, hradů, pevností a strážních věží. Kdysi tady bývala totiž hranice se Španělskem. Specialitou jsou zde Katarské hrady.

  • Kláštery - v oblasti je několik krásných klášterů, které stojí za návštěvu, především ty v horách.

  • Majáky - v částech pobřeží, kde jsou vysoké skály, najdete i krásné majáky, u kterých si můžete udělat příjemnou procházku

  • Kamenné středověké vesničky - tato oblast má svůj styl architektury a setkáte se dále od moře s krásnými kamennými vesničkami, některé z nich jsou i zařazeny do seznamu nejkrásnější vesniček Francie. Vice se o nich dozvíte zde.

  • Opevněná středověká města - Carcassonne je jedním z výletů, kam rozhodně doporučuji se podívat

  • Přírodní chráněné oblasti

  • Vinice - tato oblast je viniční a najdete zde skvělá vína a možnosti degustací přímo u vinařů. Na kopcích zde najdete hektary vinic, které dávají krajině krásný vzhled.

  • Neobjevená Provence - je tady část regionu, která je ještě hezčí než v Provence a moc se jí podobá, navíc bez turistů.

  • Kaňony - v regionu najdete hned několik krásných kaňonů, každý je úplně jiný a něčím zajímavý. V jednom najdete i kostel ve skále. Jejich přehled naleznete zde.

  • Hory - Pyreneje jsou hned za rohem a spoustu výletů se mnou směřuje i tímto směrem, najdete zde středověké opevněné město, klášter v horách, dlouhý kaňon, 12 jezer v horách v přírodní chráněné oblasti ve výšce nad 2400 m.n.m. a další krásná místa. Kromě Pyrenejí jsou tady i dvě další malebná pohoří, kde jsou hrady a strážní hraniční věže s krásnými vyhlídkami.

  • Trhy - Francouzi na jihu milují trhy a tak téměř v každé vesnici a městečku najdete několikrát týdně trh s místními potravinami, v tomto regionu se totiž pěstuje spoustu zeleniny a ovoce. Dále zde prodávají regionální výrobky, bižuterii, oblečení, dekorace a spotřební zboží.



Výborné jídlo a pití


Jelikož Francouzi jsou pověstní svou výbornou kuchyní, pochutnáte si na místních specialitách. Najdete zde především spoustu pokrmů z čerstvých ryb a mořských plodů. pokud jste milovníci ústřic, můžete si zajet přímo pro čerstvě ulovené do jedné z rybářských vesniček. Často zde najdete v restauracích slávky (černé větší mušle) upravované na různé způsoby. Výborné fois gras je skvělé si dát jako předkrm. Doporučuji ochutnat v restauracích výborně upravená kachní prsa, které v Čechách nejsou až tak běžné. Jako dezert můžete vyzkoušet creme catalane (podobný jako crème brûlée ), protože tato oblast patří ke katalánsku. Při návštěvě této oblasti doporučuji ochutnat místní červené víno nebo bílý Muškát. Moc si pochutnáte především na vínech z dubových sudů. Speciálním sladším vínem je v tomto regionu vin doux.

Pokud preferujete si něco sami ugrilovat nebo uvařit v ubytování, na trzích si můžete koupit čerstvé ryby, sýry, olivy, tapenády a místní zeleninu a ovoce. Doporučuji především ochutnat v létě jejich místní ovoce - hlavně meruňky (abricot de Roussillon), které zde mají svou speciální sladkou a šťavnatou odrůdu. Jsou opravdu plné chuti.



Počasí a koupání

Každý rok je tady trochu jiné počasí, ale obecně platí, že léta jsou horká (až přes 35 stupňů) a zima je mírná (u moře teplota neklesne pod bod mrazu). Jaro zde načíná dříve než v Čechách a první stromy obsypané květy se objevují už v únoru/březnu, kdy se také začíná oteplovat. V dubnu už si můžete jít obvykle lehnout na pláž se opalovat a poprvé smočit nohy v moři. Koupací sezóna je normálně až do října. V kaňonech je koupání nejlepší v květnu a červnu. Obecně nejlepší měsíce pro návštěvu tohoto regionu jsou konec května, červen a září. To z toho důvodu, že je příjemné počasí i na výlety, není moc turistů ani u moře a dá se koupat.



Mým cílem je, abyste si z Vaší dovolené odnesli jen ty nejkrásnější zážitky a pocity. Abyste toho viděli maximum a zároveň si užili pohodu u moře. Jsem k dispozici pro všechny otázky a rady, aby vše bylo v pohodě a s ničím jste se nemuseli stresovat. Nemusíte tady cestovat daleko, abyste toho hodně viděli, vše je při ruce a díky tomu toho zažijete spoustu. Ukážu Vám to nejhezčí s tohoto regionu a přizpůsobím Vaší dovolenou Vašim plánům. Když si u mě objednáte výlety nebo ubytování u českých kolegyň u moře, zdarma Vám pomůžu s nalezením vhodné a výhodné dopravy k nám a poskytnu všechny tipy na výlety do okolí. Navíc budu k dispozici na telefonu v případě otázek. Pro přibližnou představu cen dovolené v nejjižnější části Francie a způsobech dopravy k nám si přečtěte v tomto praktickém článku.







543 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

1 Comment


Marissa Hunt
Marissa Hunt
Aug 31, 2021

Hello mate nicce blog

Like
bottom of page