top of page

Autobusová a vlaková doprava ve Francii aneb bez auta po zajímavých regionech


Toužíte poznat krásná místa Francie, a chcete to absolvovat bez půjčení auta? Seznámím Vás s železniční a autobusovou dopravou ve Francii a ukážu Vám kam všude se podívat.



Autobusová doprava


Každý region Francie má trošku jiné podmínky pro meziměstskou státní autobusovou dopravu. V některých regionech najdete dokonce zvýhodněnou dopravu za 1 Euro nebo za sníženou cenu. Pro vyhledávání na internetu je dobré si zadat bus à 1 Euro + jméno regionu nebo departmentu, do kterého se chcete podívat. Uvidíte zda tento systém tam existuje. Obecně ale drkocat se meziměstským autobusem na Vaší dovolené není moc příjemné. Je to totiž dost zdlouhavé a doporučuji toho využít pouze v případě, že není jiná možnost, jak se na nějaké zajímavé místo přepravit. Na některá místa ve Francii nevede ani autobus ani vlak, pak zkuste spolujízdu s Blabla car, který je hojně využívaný ve Francii a cenově se většinou vyplatí.

Podíváme se nyní na dálkové autobusy. Ve Francii najdete pohodlné, nové autobusy za nízké ceny u společností Flixbus, Ouibus (vlastněný státem a spojený s vlakovou dopravou ve Francii) a Eurolines (Isilines). Eurolines vychází nejméně výhodně, každopádně vykrývá časy na některých spojích, tak je dobré o něm vědět. Flixbus a Ouibus si ve Francii hodně konkurují a předhánějí se v nízkých cenách, akcích a síti spojů po Francii. Tím lépe pro nás :) Dají se zakoupit v akcích i jízdenky na dost vzdálené destinace i za 1 Eur. Například před pár dny jsem koupila jednosměrné jízdenky Perpignan - Toulouse a opačný směr za 1 Eur (220 km) u Flixbusu. A to bez jakéhokoliv slevového kupónu či speciálního zvýhodnění. Dejte si pozor na to, že s blížícím se datem odjezdu se ceny jízdenek zvyšují, nikdy nejdou dolu (kromě výjimečných akcí), proto neváhejte s včasnou koupí. Všechny tyto autobusové společnosti mají skvělou síť zastávek, kterou můžete využít při Vaší dovolené. Zastavují se na důležitých a turistických místech, především ve městech a letištích. Kam se můžete po Francii dopravit těmito autobusy? Čtěte níže.



Vlaková doprava


Vlaky ve Francii najdete pod názvem SNCF, všechny spadají pod stát a soukromé vlakové společnosti zde neexistují. Jsou to vlaky regionální tzv. TER a Intercité. Dále pak známé rychlé TGV. Vlaky jsou ve Francii pohodlné, rychlejší než autobusy, ale připlatíte si více. Například z Paříže do nedalekých měst se dostanete vlakem od cca 10 Eur za jednu cestu. Z Paříže na jih Francie k nám do Perpignanu s TGV (více jak 1000 km) seženete jednosměrné jízdenky od 35 Eur se štěstím a jen v některý čas přes den. Raději počítejte s cenami od 50 Euro výše. Ale tato dlouhá cesta je díky vlaku TGV velmi příjemná a rychlá, trvá pouze přes 5 hodin jízdy a nepřestupujete.

Ovšem také se může stát, že narazíte na akce i za 1 Eur za dlouhou cestu vlakem. Ovšem takové jízdenky musíte vyhlížet delší dobu dopředu a jejich množství je omezené. Přímo na oficiálních stránkách najdete řadu aktuálních akcí. Mívají často akce na koupi jízdenek na poslední chvíli v rámci regionu (kratší přesuny). Kromě obecných vyhledávačů spojení naleznete informace o akcích a vlakových spojích na www.oui.sncf. Stejně jako u autobusové dopravy, čím dříve koupíte, tím je jízdenka levnější, nikdy to s blížícím se datem nejde dolů, jako se děje například u letenek. Výjimkou jsou opět speciální akce, viz za 1 Euro. tyto akce jsou ale stejně spíše pro data vzdálenější.


Do jakých míst ve Francii využít letecké spojení z Prahy a navázat na to autobusovou/vlakovou dopravu


V jednom z mých článků jsem se věnovala leteckým spojením z ČR na zajímavá místa ve Francii. Pojďme se ale detailněji podívat na to, když si nechcete půjčit auto, ale chcete si region projet vlakem nebo autobusem. Pro vyhledávání autobusových a vlakových spojů Vám poslouží například tento vyhledávač. Na mapách oblasti jsou zeleně vyznačené zastávky Flixbusu a růžově Ouibusu. Další mapa je vlaková síť.


Bretagne

Volotea léta z Prahy do Nantes za výhodné ceny. Nantes je výhodná výchozí pozice pro návštěvu Bretagne. Flixbus a Ouibus zde má mnoho zastávek. Je zde i dobrá železniční síť. Mezi jednotlivými městy seženete jízdenky za cca 5 Euro. Doporučujeme navštívit kromě samotného Nantes především na jihu Quimper, Vannes, Auray. a na severu Saint Brieuc, Saint Malo. Sem se dostanete autobusy a vlaky. Pro oba způsoby dopravy platí, že je jednoduší se pohybovat po jižním pobřeží Bretagne. Mimo tyto městečka doporučujeme na jižním pobřeží i další zastávky, více o nich se dozvíte v mém dalším článku o Bretagni zde.



Normandie

Nejlepší spojení do Normandie je letecky z Prahy do Paříže a pak se vydat autobusem nebo vlakem. Vlakem jste v hlavním městě Normandie Caen za 2h 15 minut. Odtud už se dostanete na další krásná místa Normandie, jako je známý Mont Saint Michel, Sant Malo. Můžete využít autobusovou dopravu na tato místa. Severně od Caen lze navštívit Flixbusem také Deauville, Honfleur, La Havre, odkud nasednete na místní autobus č.24 a dojedete až do Étretat, kde Vás čekají pověstné bílé vysoké útesy podél moře.




Alsasko


Z Prahy se dostanete nejrychleji do Alsaska letecky do měst Štrasburk a nebo Basilej. Basilej je sice město ve Švýcarsku, ale letiště má na francouzské straně města. Do Štrasburku létá společnost Czech Airlines a do Basileje EasyJet. Štrasburk sám o sobě stojí za vidění, Dále byste měli rozhodně navštívit Colmar a jeho francouzské Benátky, do kterého se z obou letišť pohodlně dostanete jak autobusem, tak vlakem. Flixbus navíc jezdí i přímo do nedalekého zábavního Europaparku. Alsasko je viniční oblast se spoustou malých roztomilých barevných vesniček, které leží blízko od sebe ale pohybovat se mezi nimi musíte už jen místní regionální autobusovou dopravou. Všechny nejhezčí vesničky a místa jsou v okolí Colmar. Proto odtud nasednete například na linku 404 a pojedete jen 5 minut autobusem do krásného Eguishemu. Nebo linkou 106, 27 minut do Riquewihru.





Provence

Z Prahy se nejjednodušeji dostanete do blízkosti Provence na letiště v Marseille se společností Volotea. Bohužel v Provence nejezdí ani Flixbus, Ouibus ani vlaky. Nejlepší je tedy si opravdu zde půjčit auto a nebo využít místní meziměstské autobusy. Jelikož je ale Provence docela rozlehlá, strávili byste na cestách místním autobusem opravdu spoustu času.



Azurové pobřeží


Zato na Azurovém pobřeží se krásně všude dostanete jaky vlaky, tak i Flixbusem nebo Ouibusem. Z Prahy můžete letět buď do Marseille nebo do Nice. Odtud se dostanete pohodlně do různých zajímavých měst a s Flixbusem i do Monaka. Navštivte Cannes, Frejus, Hyeres a historické centrum Nice. Saint Tropez moc nedoporučuji.





Nejjižnější část Francie Languedoc Roussillon, kde žiji


O dopravě k nám píši už v jiném článku, tak jen připomenu, že nejlépe se dostanete k nám z Prahy do Toulouse nebo španělské Barcelony, obě letiště jsou od nás cca 220 km. V tomto regionu operuje jak Flixbus, tak Ouibus, tak i vlaky. Dostanete se jimi z letiště do centra tohoto regionu - Perpignanu, zastavují i v Narbonne. Odtud už operují pouze místní autobusové a vlakové spoje, které ale zastavují v každé menší vesnici a proto jsou tyto cesty velmi zdlouhavé. Proto tady sloužím k výletům pro české klienty, abyste tento region viděli v plné své kráse a dostali se na všechna zajímavá místa. Více o službách v tomto regionu najdete zde.




1 188 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page