top of page

Katarské hrady v jižní Francii


Languedoc - Roussillon v jižní Francii nabízí spoustu krásných míst, ať už se to týká přírody, tak i historických památek, měst a vesniček. Máme tady ale jednu takovou specialitu, a to jsou Katarské hrady, což je celkem 12 hradů, které bych Vám ráda ukázala. V mých výletech jsou některé zařazené, každopádně jsem chtěla dát možnost si vybrat z více a dokonce připravit i speciální výlet, který bude pouze za těmito hrady. Buď si je prohlédnete z venku a nebo některé opravdu stojí za to si projít. Které? To Vám poradím, ale můžete všechny :) Nejen milovníci historie a hradů si je zamilují, protože se jedná opravdu o úžasné zříceniny hradů s překrásnými výhledy do krajiny. Ostatně i Česká televize natočila o těchto hradech nedávno jeden díl svého cestovatelského pořadu, odkaz na video je zde.


Pojďme se podívat na ty nejhezčí a nejbližší hrady, které spolu můžeme absolvovat :)



Quéribus

Quéribus je jeden z katarských hradů, který vidíte už od moře, je totiž posazený velmi vysoko na skále. Je to poslední dobitý hrad, odolával nejdéle, protože vyšplhat se k němu nebyla sranda:) S vedlejším hradem Peyrepertuse, o kterém si povíme za chvíli, si předávali světelné signály, když hrozilo nebezpečí. Z tohoto hradu je nejkrásnější vyhlídka do okolí, vidíte opravdu daleko na Pyreneje, na moře, na krásnou viniční oblast přímo pod hradem a na celé pohoří Corbieres.



Peyrepertuse


Peyrepertuse je nejrozsáhlejší nejzachovalejší hrad z Katarských hradů, který rozhodně doporučuji navštívit a projít si ho. Nachází se ve výšce 800 metrů, první zmíňky o něm byly už v roce 800. Je 300 metrů dlouhý a až 60 metrů široký. Nachází se zde i pozůstatky kaple a románského kostela. Opět je zde krásný výhled do okolí. Od Quéribusu není daleko, projedete jen typickou francouzskou kamennou vesničkou Cucugnan se starým větrným mlýnem.



Aguilar


Nedaleko městečka Tuchan je menší katarský hrad Aguilar, V roce 1255 byl hrad jako útočiště katarů dobyt křižáckým vojskem, poté ale ještě do roku 1659 sloužil jako důležitý hrad Francie, který střežil hranice. Uvidíte odsud na krásnou přírodu až k Pyrenejím.




Termes


Romantická zřícenina s pastvinami koní v okolí. Jedná se o středně velkou zříceninu, která byla kdysi mohutným hradem. Tři měsíce odolávál útokům křižáckého vojska.







A kdo to byli Kataři? Byli to křesťané žijící na tehdejším území Francie, na hranici s Aragonských královstvím (Španělsko). Toto středověké křesťanské hnutí mělo ovšem jiné způsoby vyznávání víry a byli nepohodlní Vatikánu, který na ně později, po několika marných pokusech je obrátit na správnou víru, poslal křížáckou výpravu a snažil se je odstranit. Tak se začali stahovat pronásledovaní Kataři do hor a budovat si hrady. Byly od 11. stol. zakládány na ochranu hranic nejprve samotnými katary a jejich přívrženci, a po ukončení tažení proti katarům byly stavěny na příkaz francouzského krále také jako obrana proti opětovnému propuknutí katarství. Sloužily i jako obrana proti Aragonskému království, později ale pak ztratily strategický význam, protože hranice se Španělskem se posunuly více na jih.



Puilaurens


Moc sympatický hrad, na který si musíte vyšlápnout nemálo schodů, ale návštěva stojí za to. Je zde několik dobře zachovalých částí a impozantní hradby. Hrad odolával až do konce křížových výprav. Později byl přestavěn na královskou pevnost a byl mnohokrát dobýván španělskými vojsky.






Carcassonne


Středověké město s dvojitými hradbami se stalo centrem křížové výpravy proti Katarům. Je jedním z nejzachovalejších pevnostních středověkých měst v Evropě, kde naleznete uvnitř hradeb hrad i katedrálu. Každý, kdo ke mě zavítá na dovolenou, by neměl vynechat toho krásné místo.



Lastours


Čtyři krásné zříceniny hradů v jedné linii, které rozhodně doporučuji také navštívit. Každý je jiný, z každého je jiný pohled a v některých můžete vystoupat i do vyšších pater. Užijete si při jedné návštěvě hned čtyři zříceniny. Největší hrad Cabaret má navíc dobře zachované hradní klenby.




Vstupné - některé hrady jsou zpoplatněné celoročně, některé jen v hlavní sezóně a ve vedlejší sezóně na ně můžete zdarma. Dokonce i v hlavní sezóně mimo otevírací dobu se na některé můžete podívat zdarma. Pro tento rok se budu snažit zajistit takzvaný Pass Patrimoine pro maximum klientů, abyste měli na každém vstupném alespoň nějakou slevičku. Jinak do Carcassonne je vstup zdarma, jen na hrad a hradby se platí. Příklad vstupného na Peyrepertuse je 7 Eur/dospělá osoba. Spoustu historických památek má vstupné zdarma pro osoby do 26 let.


Akce - v létě je mnoho akcí na většině hradů, informujte se u mě a vychytáme to tak, abyste měli z návštěvy i nevšední zážitek. Jsou zde rytířské souboje, draví ptáci atd.


Propojení hradů na výlet - buď necháte program na mě a nebo neváhejte mi sdělit Vaše přání a já Vám sestavím výlet dle přání. V okolí hradů se nachází i další zajímavá místa jako kaňon, viniční oblast s možností degustace, historické město atd. Uděláme si celodenní výlet nebo i více výletů za katarskými hrady.






842 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page