top of page

Šest krásných kaňonů v Pyrenées Orientales - jižní Francie

Aktualizováno: 23. 8. 2018


Pokud milujete přírodu, Francie je zemí, která Vás rozhodně nezklame. Moc mě zaujalo, kolik kaňonů ve Francii mají a jak každý je svůj originál a každý Vás zaujme něčím novým. Jen v regionu kde žiji jich je několik a já bych Vám chtěla představit ty nejzajímavější a zavést Vás prozkoumat jejich krásy.



Gorges de Galamus

Tento kaňon se rozkládá kousek od městečka Saint Paul de Fenouillet. Je zde možnost si ho projít nahoře po klikaté silničce nebo i dole korytem řeky s průvodcem při aktivitě tzv. canyoning, kdy skáčete z jednoho jezera do druhého a postupně projdete velkou část kaňonu. Jste oblečení v neopernu a máte helmu. Je to pro nás jedinečná netradiční sportovní aktivita, kterou můžete využít právě ve francouzských kaňonech a v řekách, kde se tvoří jezýrka z vápence. Jedná se o nenáročnou procházku podél kaňonu, kde se naskytují krásné pohledy na skály a dole na řeku tvořící jezýrka. Ve skále kaňonu je zde umístěný kostel - Ermitage Saint-Antoine de Galamus, což dodává tomuto kostelu netradiční atmosféru. Vedle kostela jsou ve skále zabudovány i další domy, můžete se zde i občerstvit v místní kavárničce. Celkově počítejte s 1,5 hodiny návštěvy tohoto kaňonu. Vstup je všude zdarma mimo aktivitu canyoning. Více informací najdete zde.




Gorges du Gouleyrous

Kaňon, který se nachází u městečka Tautavel, je přístupný hned zespodu a i ke koupání. Voda je studenější, ale krásně čistá a lze plavat i kaňonem a při šnorchlování pozorovat ryby a meandry řeky Verdouble. Vápencové skály vytvarované vlivem vody vytváří hezký pohled na kaňon i ve vodě. Je zde možnost horolezectví po skalách. Projít kaňon pěšky lze jen po velkých kamenech. Stojí ale za to se podívat trochu hlouběji. Od parkingu je kaňon vzdálen asi 3 minuty pěšky. Více informací naleznete zde.




Gorges de la Caranca

Kaňon rozkládající se v začátcích Pyrenejí u městečka Thues Entre Valls je opravdu úchvatný ale zároveň nejnebezpečnější. Lze jít po obou stranách řeky a můžete si vybrat buď náročnější cestu po skalách přírodou a lesem podél kaňonu nebo jít po druhé straně "vydlabanou" rovnou cestou ve skále. Tato "vydlabaná" cesta je asi metr široká, je velmi vysoko nad zemí, podél zdi je lano. Není to tedy pro ty, kteří nemají rádi závratě. Dále se několikrát v kaňonu překonává železná lávka zavěšená na lanech, která se hýbe. Pro některé to tedy může být dost náročné, ale viděli jsme tam i rodiny s dětmi a starší páry. Je to ovšem opravdový zážitek a je to asi nejhezčí kaňon tady z okolí. Vstup je zdarma, počítejte minimálně s 2 hodinovou návštěvou pro nejkratší okruh.




Gorges de la Guillera

U městečka Rodes se nachází menší kaňon s příjemnou nenáročnou procházkou na skalách, kde půjdete lesem podél umělého koryta s potokem a dole uvidíte kaňon v celé své kráse. Zastavíte se u bývalého římského mostu a uvidíte zříceninu hradu nad kaňonem. I přesto, že kaňon není moc známý, nás velmi příjemně překvapil a rozhodla jsem se ho zařadit mezi své výlety. Je zdarma a procházka kaňonem trvá k mostu max. 20 minut.




Moulin de Ribaute

Velmi krásné členění koryta řeky Verdouble v kaňonu Moulin de Ribaute u městečka Duilhac sous Peyrepetuse dodává netradičnost tomuto kaňonu. Lze se vykoupat v jednotlivých jezýrkách, projít se nahoře po skalách s výhledem dolu na koryto řeky a skočit si ze skal u malého vodopádu do vody. Kaňon je velmi fotogenický a stojí za návštěvu. Projít se podél řeky o něco dále je náročnější, jelikož jde o cestu s velkými kameny, které se musí překonávat, Vaše návštěva se tedy zastaví u vodopádu. Cesta k vodopádům od parkingu trvá cca 7 minut.




Gorges de la Fou

Tento unikátní úzký kaňon se nachází u hranic se Španělskem u města Arles sur Tech. Jako jediný ze všech je placený, ale stojí za návštěvu. Cesta v něm je po železné lávce, je nenáročná a trvá přibližně 45 minut projít až na konec. Je to nádherný kus přírody, který doporučuji vidět. Více informací naleznete zde. Vstupné stojí 10 Eur, děti 5 Eur.

793 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page