top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

Co nevynechat na jižním pobřeží Bretagne a praktické rady na cestu


Rochefort en Terre

Vydali jsme se od nás z jižní Francie do Bretagne, abychom poznali další krásný kout Francie. Vybrala jsem si Bretagne, protože je zde tajemná atmosféra, spoustu krásných kamenných vesniček a středověkých měst, monumentální katedrály a kostely, hrady, krásné pobřeží a majáky.

Přiletěli jsme do Nantes ve východní části této oblasti, půjčili si auto na letišti a jeli podél jižního pobřeží až na nejzápadnější místo Francie v Bretagni. Celkově jsme najeli necelých 900 kilometrů během jednoho víkendu plus pátečního večera, udělali si 15 krásných zastávek a celkově nám i v půlce října pršelo jen asi tak pět hodin :) Asi jsem si klasicky přála, abychom přijeli z dovolené nadšení a stalo se :) Myslím, že jsme dobře vybrali datum, jelikož barevné opadané listí dodávalo všem těm místům krásné kouzlo. Nebojte se tedy vůbec ani měsíců s horší předpovědí.

Concarneau

Doprava do Bretagne a půjčení auta

Z Prahy létají celoročně přímé lety do Nantes, navíc i se společností Volotea, která nabízí často akce typu 5-15 Euro jedna letenka včetně dvou palubních zavazadel, proto doprava do Bretagne z Prahy je velmi levná. Jak se dostat z ČR do Bretagne a jiných koutů Francie se můžete dočíst v tomto článku. Doporučím Vám půjčovnu aut, kterou jsme využili i my a se kterou jsme byli moc spokojení. Jedná se o půjčovnu na letišti v Nantes Rentscape, kterou lze vyhledat i přes internetové vyhledávače autopůjčoven v češtině/angličtině. Mají nejnižší ceny z letiště, akceptují debetní karty, mají v ceně již téměř kompletní pojištění a berou si zálohu na auta normální velikosti jen 250 Eur, které blokují na kartě (u debetních je ani neblokují, alespoň my jsme nic nezaznamenali). Zavoláte na dané číslo a oni Vás vyzvednou u terminálu a odvezou asi 2 minutky do půjčovny. Dostali jsme navíc úplně nové auto ještě ve vyšší třídě, než jsme si rezervovali, takže spokojenost. Personál byl naprosto příjemný a ochotný.


Rochefort en Terre

Ubytování

Zvolila jsem klasicky Airbnb, měli jsme ubytování na třech různých místech, dvě z nich byly do 10 minut od historického centra měst Vannes a Quimper, o kterých se zmiňuji níže. Takže jsme si večer prošli krásně nasvětlená historická centra a dali si výborná jídla v restauraci. Až budete v Bretagni, nezapomeňte si objednat typický Cider a palačinky. Všechny ubytování byly za cenu okolo 30 Eur za noc pro dvě osoby. Jednalo se o pokoje s vlastním sociálním zařízením a s přístupem do kuchyně. I za nejnižší cenu ubytování přes Airbnb ve Francii se Vám dostane skvělého komfortu, navíc budete bydlet ve zvláštních domcích Bretagne a poznáte, jak žijí místní ve svých zajímavě řešených domech. Moc doporučuji, spíše než hotely.


Chateau Bretesche

Chateau Keriolet
Chateau Keriolet

Hrady

Jižní pobřeží Bretagne Vás ohromí velkým množstvím hradů a zámků. navíc jsou velmi dobře rekonstruované a udržované a nachází se na klidném místě uprostřed lesa nebo zámecké zahrady. Neviděli jsme skoro nikde turisty, což bylo pozitivní. Pokud se rozhodnete si projet jižní Bretagne, navštivte hrady Suscino, Bretesche, Keriolet. Nemusíte chodit na prohlídku, stačí jen obdivovat tyto fascinující památky zvenku a projít si zahrady a okolí v bezprostředním okolí hradů. Hrad Bretesche nabízí navíc ve své zámecké zahradě golfové hřiště a nádherné stylové ubytování.

Chateau Suscino

Katedrála ve Vannes

Středověká městečka

Francie je bohatá na krásná zachovalá středověká městečka, kde se můžete procházet malebnými kamennými uličkami, po hradbách, které obklopují město, vychutnat si krásné zdobené krámky s místními produkty a přenést se o několik století do minulosti. Navštívili jsme středověká městečka Concarneau a Guerande s nádhernou katedrálou a impozantními hradbami. V Concarneau se lze i projít zdarma po hradbách.





Další úchvatná městečka s historickým centrem, které stojí za vidění jsou Vannes a Quimper, ve kterých jsme měli ubytování. Tady se jedná o větší městečka s částí zachovaných hradeb, která jsou večer nasvětlená. Obě města mají krásné katedrály a místní architektura domů Vám vezme dech. Dá se zde procházet v nasvětlených zahradách u hradeb i večer. Domy hrají barvami, mají kamenné i dřevěné části s barevným nátěrem a působí až pohádkově. Jsou ovšem jiné, než na opačné straně Francie v Alsasku, které je známé také pohádkovými barevnými domy.


Quimper

Katedrály a kostely

Až nás překvapil rozdíl s ostatními části Francie, v Bretagni totiž všude naleznete fascinující katedrály a kostely a to i na místech, kde byste to vůbec nečekali. Každá sebemenší vesnice má uctihodný kostel nebo dokonce menší katedrálu a ve větších městech najdete opravdové skvosty. Krásné katedrály můžete vidět v Saint Anne d´Auray, v již zmiňovaném Vannes, Quimper, Guerande. Dále pak najdete pěkné kostely v malebných vesničkách Rochefort en Terre a Locronan. Doporučuji zavítat i dovnitř, přestože třeba nejste zrovna milovníci kostelů, věřím, že Vás interiéry nadchnou. Ruinu velké katedrály na pobřežní skále najdete v Saint Mathieu úplně na západě Bretagne, která nemá strop, ale tím spíše je zajímavější, jak zde proniká světlo dovnitř.


Locronan

Malebné vesničky

Zachovalé a ve stylu zrekonstruované domy místních vesniček Vás jistě okouzlí. Jak kdyby se tady zastavil čas. V místních obchůdcích můžete ochutnat místní speciality, například sladké pečivo typické pro Bretagne - Kouign - amann. Vesničky nebývají velké, ale nevíte kde dřív co fotit, jak jsou tam krásná zákoutí a výzdoba domečků a zahrad. Nejvíce se nám líbil Rochefort en Terre s hezkým zámečkem, velkým kostelem a barevným náměstím. Dále jsme navštívili malebné vesničky Pont-Aven a Locronan, které také stály za to.



Pobřeží a majáky

Abychom si užili trochu slaného vzduchu, chtěli jsme vidět nějaká zajímavá místa na pobřeží. Navštívili jsme tedy nejzápadnější část Francie s majákem a zříceninou katedrály v Saint Mathieu. Nikdy jsem nebyla v tak obrovské zřícenině kostela, kde chyběl strop. Je to zvláštní, ale mělo to nevídané kouzlo a moc se nám to líbilo. Hned vedle se nachází dva majáky a od nich se dá jít po pobřeží na procházky.

Dalším zajímavým majákem o kousek dále byl Petit Minou, který se nachází na skále ve vodě, vede k němu cesta a jsou odsud krásné výhledy na okolní pláže a pobřeží. Samotný maják je velice fotogenický, posuďte sami. Dále jsme se zastavili u výběžku do moře Bertheaume, na kterém je bývalá vojenská pevnost. Jelikož nám dopoledne pršelo, vynechali jsme výlety na mořské skalní výběžky Pointe du Raz a Pointe du Van; a pevnost Fort de Capucins. Opět je zde možné vidět majáky.



Jak jste si mohli přečíst v tomto článku, i během víkendu se dá v pohodě bez stresu

zvládnout vidět to hlavní z celého jižního pobřeží Bretagne ve Francii. Jen to zabere několik hodin hledání nejlepší půjčovny, letenek, ubytování a zajímavých míst k vidění a samozřejmě plánování trasy. Abyste si užili naplno svou dovolenou podle vlastního tempa a představ, využijte moji službu plánování dovolené, kde Vám po Evropě naplánuji nádhernou dovolenou podle Vašich představ a s těmi nejlepšími výlety, abyste neminuli ty nejkrásnější místa. Ráda bych, abyste měli z dovolené maximum a odvezli si co nejlepší zážitky, stejně jako si i já odnáším z každé sebemenší dovolené díky důkladné přípravě.




1 223 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page