top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

Proč až život v zahraničí nám otevírá oči, jak se máme v Čechách báječně

Aktualizováno: 12. 9. 2018

Jsme jeden z národů, který si rád stěžuje na všechno, co v našem státě nefunguje. Rádi si k našim soukromým problémům přidáváme ještě negativní poznámky na všechno, co nás v Čechách rozčiluje. Přitom si říkám proč? Žádný stát není dokonalý, všude je něco špatně, ale pojďme si ukázat, že zrovna Česká republika je úžasný stát, kde oproti jiným státům (i západním) máme spoustu věcí na mnohem lepší úrovni a mnohem lépe zorganizované. Navíc máme neskutečně moc věcí, za kterými se (nejen) člověk, který přestane žít v Čechách, velmi rád vrací a v zahraničí mu to chybí.



Všude dobře, doma nejlíp


Sedím na letišti v Barceloně a jedu, jako každých pár měsíců, navštívit svou rodinu a přátele do Čech. To mě vede k sepsání tohoto článku, proč se rádi vracíme do Čech a proč je zbytečné si stěžovat na to, že to u nás nefunguje, když to vlastně není pravda.


Přestože miluju jižní Francii, kde teď žiji, vždy se neskutečně těším na návštěvu České republiky. Když odjedete, začnete vnímat a užívat si každé okamžiky naplno na místech, které pro Vás byly předtím všední. Začnete zvedat hlavu nahoru, místo koukání pod nohy nebo do telefonu. Začnete být jako turisti ve vlastním městě a začnete všechno obdivovat. Hlavně si uvědomíte, jak to všechno báječně u nás funguje.



Miluju své rodné Čechy

10 důvodů, které Vám otevřou oči, že se v Čechách máme krásně


  1. Žijeme v úžasných klimatických podmínkách - máme den i noc (ne jako na severu), máme všechny roční období se vším všudy, užijeme si jak teplo v létě, tak sníh v zimě. Nejsme v oblasti, kde by nás mohly zasáhnout nějaké vážnější přírodní katastrofy, jako v jiných zemích. Máme krásnou přírodu

  2. Máme historii - díky tomu, že jsme v Evropě, máme nádherné historické památky, pěknou architekturu, a to v každém městě, kam se podíváte. Například v Americe něco takového nenajdete ( nehaním Ameriku, jen nemají to stejné kulturní bohatství jako my)

  3. Máme školství a zdravotnictví na vysoké úrovní - oproti jiným státům, o kterých si myslíme, že mají určitě lepší úroveň školství než my, děti u nás vyjdou ze školy a opravdu si něco odnesou. Na vysokých školách u nás se sice učí ne moc praktické informace, ale určitě je to lepší systém, než muset na zkouškách umět něco slohovitě okecat a přitom nerozumět podstatě věci. Učitele máme na vyšší úrovni, než si myslíte. To, že je svazuje školní systém, je druhá věc. A zdravotnictví? U nás je opravdu dobrý systém placení, kde se nemusíme bát, jestli nám to pojišťovna za pár týdnů vrátí na účet - neplatíme na začátku nic a platíme málo za kvalitní doktory. Věřte mi, že v zahraničí Vám jsou schopni dát prášky na bolest a límec na zlomený krční obratel.

  4. Politiky raději komentovat nebudu. Ale když se podíváte do zahraniční, zjistíte, že v České republice je to ještě malý bordel. Buďme tedy rádi za tak malé zlo, že nemáme Euro a že k nám přistěhovalci (díky naší politice) nechtějí.

  5. Nejsou zde skoro žádné problémové menšiny. Myslím, že proto se taky u nás cítíme bezpečněji.

  6. Je u náš čisto - oproti jiným zemím, i západním, máme v ulicích čisto, neustále se rekonstruují další a další domy a naše malá země neustále nabírá na kráse. Ubývají staré posprejované baráky, čtvrtě, které byly dříve zavrženíhodné, dnes prokoukly a prodávají se v nich krásné byty a domy.

  7. Restaurace nemusí mít žádné předražené licence na alkohol, tudíž si můžeme dovolit naše oblíbené pivo nebo drink za příznivou cenu. To samé jídlo - najíme se u nás královsky doslova za pár korun. V zahraničí jsou ceny mnohem výš a je to kolikrát drahé i pro místní s vyšším platem, než v České republice. Ceny u nás v restauracích jsou našim platům úměrné. Takže se vždycky strašně těším na to točené pivo za pár korun a ten výborný dlabanec, za který neplatím skoro nic v porovnání se zahraničím :)

  8. Máme výbornou českou kuchyni - vemte si takovou Anglii, Belgii, Ameriku atd., jak se najíte draho a špatně tam a jak se najíte dobře a levně u nás. Máme opravdu bohatou kuchyni, spousty specialit a používáme mnoho ingerdiencí, máme nespočet chutných jídel a netočíme se jen kolem hamburgerů a hranolek. Když se člověk vrací po dlouhé době do ČR, opravdu rád zavítá do klasické české restaurace s klasikami jako guláš, svíčková, segedín a samozřejmě to orosené velké pivo (ne jako 250 ml piva za 5 Eur někde jinde :)))

  9. Městská hromadná doprava a obecně dopravní prostředky u nás - máme nesmírné štěstí na skvělou dopravu - věřte mi, že je čistá (i stanice), je spolehlivá a není drahá. Navíc v pražském metru se krásně ochladíte v létě a v zimě se naopak ohřejete. Ten, kdo vyzkoušel jiná metra po světě, musí vědět o čem mluvím :)

  10. Řízení na silnici a pokuty - oproti jiným státům se nemusíme bát vysokých pokut, máme dost vysokou toleranci při malých přestupcích, ale hlavně, nesetkáte se u nás v takovém množství s naprosto nepochopitelným a nebezpečným chováním řidičů, jako v jiných zemích. My uvažujeme, když řídíme a víme jak řídit hlavně. V zahraničí musíte dávat 2x větší pozor, než v ČR. Vyplatí se to, jelikož se vyhnete naprosto neuvědomělým řidičům, kteří Vám zkříží cestu bez jakékoliv přednosti.

Važme si toho, co máme v České republice. Nikde se nežije stoprocentně skvěle, ale u nás se máme opravdu výborně, ikdyž si to mnoho lidí neuvědomuje. Češi nejsou dokonalí svou povahou, ale naše osobnosti jsou díky naší minulosti a tomu, co nám předali naše rodiče a prarodiče, mnohem chytřejší, odolnější, vynalézavější a nejsme žádní povaleči. Jsme obdivuhodný národ a jsem ráda za to, odkud jsem, a moc ráda se sem vracím.


Tak už jen 4 hodiny a dám si to jedno točený pivo :))))

1 647 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page