top of page

O životě v jižní Francii a vše kolem jídla


Ráda bych Vám poskytla obrázek o tom, jak funguje stravování v jižní Francii, restaurace a zvyky při stolování. Přeci jen je to kulinářský národ a hodně času se zde točí okolí jídla. Dost věcí mě tady zarazilo a nebo příjemně překvapilo. Posuďte sami....



Společný čas u jídla strávený s rodinou, přáteli nebo kolegy je pro Francouze důležitý. Hlavní pravidlo je jíst společně, vždy se čeká až budou všichni u stolu. Obecně se nenandavá jídlo na talíře rovnou, ale doprostřed stolu se dají hrnce s připraveným jídlem a každý si nandá kolik chce. Jídlo (i večeře) se často skládá z hlavního jídla a dezertu a nebo výběru sýrů místo dezertu. Jako předkrm si dávají různé drobnosti k zakousnutí, jako olivy, klobásky, chipsy, ale to je spíše k večeři. Stejně velké porce jídel jedí jak na oběd, tak i k večeři. Aby si Francouz namazal večer kus chleba, to neexistuje. Pomazánky si doma nevyrábí tak, jako my, a chlebíčky v obchodech nenajdete. Studené večeře tedy moc kromě letních salátů nejedou, základ je teplé jídlo k obědu a večeři. Co se týká času, tady u nás na jihu se jí oběd v 12:30 - 15 hodin a večeře začíná v 19:30, někdo začíná jíst večeři i v 22 hodin. Španělé jsou z toho vyděšení, jak se tady jí brzo, ano brzo, protože oni jedí až mezi 21:30 až půlnocí. Když jsem řekla Španělům, že v Čechách jíme od 18 do 20 hodin, dost je to zarazilo :) Líbí se mi tady, že děti (především ty nejmenší) se po skončení jídla zeptají, zda můžou odejít od stolu.

Typický Francouz nevynechá nikdy bagetu k žádnému jídlu. Myslím tím opravdu žádné. Ať už má na stole brambory, těstoviny nebo cokoliv, co považujeme za kompletní jídlo, Francouz k tomu vždy potřebuje bagetu. Navíc i přímo v pekárnách mají často zmražené bagety a další pekárenské výrobky, které jen dopečou, stejně jako u nás, což mě u Francouzů dost překvapilo. Člověk musí hledat, aby našel bagetu, která je vyrobená na místě. Bohužel s bagetou také dělá Francouz často na stole pořádný nepořádek. Neuřízne si jí nožem, ale rozloupává si jí na stole, tudíž drobky jsou úplně všude. K tomu všemu si ji velmi rádi máčí, bohužel se to netýká jen bagety. Například po ránu máčet si sušenky nebo croissant do kafe je pro ně lahoda. Umíte si pak představit jak to kafe vypadá :) Občas si tedy koupíte sušenky s doměním, že budou pěkně měkké a ono vůbec, jsou tvrdé jako šutr a nutí Vás je smočit v kafi nebo čaji.


Francouzi mají velmi kvalitní potraviny, sice si jako v každém západním státě připlatíte, ale víte, že koupíte dobré jídlo. Mají zde velmi přísnou kontrolu kvality potravin, to bude nejspíš jeden z důvodů, dalším je to, že Francouz si na jídle zakládá a nesní jen tak cokoliv. Takže když si koupíte tu nejlevnější šunku, je to jako kus masa typu šunka od kosti. Nesetkáte se zde s šunkami napuštěnými vodou apod. Když sáhnete po čokoládě nebo i čokoládových postavičkách na Vánoce, je to pravá výborná čokoláda.

Alkohol je ve Francii dražší oproti nám. Ovšem víno seženete i levnější než v Čechách v každém obchodě a je vynikající! Tady na jihu jsem nenašla moc vyjímečného bílého vína, kromě Muškátu, které je díky intenzitě slunce krásně přirozeně sladké. Ovšem červené a růžové víno je tady velká lahůdka, nejvíce miluji víno z dubových sudů. Tak jsem přesedala z bílého na červené a mohu jen doporučit. Navíc tady dělají svoje typické víno Vin Doux, což je víno zrající mnoho let v dubových sudech a je silnější a sladší než ostatní. Víno zde pijí i často k obědu. Moc to neřeší i v případě, že budou řídit, mají tady totiž toleranci a nejspíš na to spoléhají :) Vyrábět si domácí pálenky je tu zakázáno a všechny jsou v obchodech velmi drahé. Co Francouzi milují, je Pastis, což je obdoba Ouza v Řecku, kdy si silný pendrekový alkohol zalijete vodou a přidáte led. To tady pijí jako aperitiv. Aperitivy jsou nápoje s menším obsahem alkoholu, často se pije i Muškát, Kir (bílé víno smíchané s likérem z černého rybízu) nebo zmiňovaný Pastis. Digestivy jsou silnější alkoholy, které se pijí po jídle. Na rozdíl od Čechů hodně rozlišují, kdy co pijí.


Restaurace ve Francii jsou oproti českým o dost dražší. Není to tím, že by chtěli více vydělávat na hostech, ale ve Francii mají různé licence na provozování barů, restaurací a nočních podniků. Každá licence je jinak drahá, ale je to i tak velká investice pro každého, především, pokud prodáváte alkohol. Není divu tedy, že je zde minimum klasických hospod se zahrádkou, většinou zavírají v 9 večer kvůli licenci, což je u baru nebo hospody dost na hlavu. Dále nájmy prostorů a platy zaměstnanců stojí podniky hodně peněz (mnohem více než u nás), proto jsou ceny v restauracích mnohem vyšší. Navíc se tady dává jen vyjímečně spropitné, to jen v případech, když zákazníci byli opravdu nadšení s jídlem a servisem, číšník se nebude na Vás blbě dívat, pokud mu nenecháte ani euro, je to tu zcela běžné.

Normy na uspořádání prostoru restaurace včetně záchodů jsou dle mého názoru spíše ignorovány, v menších restauracích mají například pouze jeden společný záchod, který se dokonce může otevírat rovnou i do prostoru, kde lidé jí. Viděla jsem to v několika menších nepříliš kvalitních restauracích. Každopádně byste se s ničím takovým nesetkali v Čechách, kde máme na to přísné normy, tady se to moc neřeší :)

Jedna taková specialita, která mě tady ještě zarazila je, že restaurace povětšinou otevírají před polednem, zavírají ve 3 hodiny a pak zase otevírají v 19 nebo 19.30 na večeře, aby ušetřili za provoz a platy číšníkům a kuchařům. Takže když máte hlad odpoledne nebo jako v Čechách v 6 hodin, máte smůlu, musíte jít do nějakého McDonaldu nebo si nakoupit v obchodě. Když jsme u rychlého občerstvení, Francouzi si rádi zajdou do McDonaldu nebo do jiných sítí, ovšem menší obchůdky s Fast Foodem tady moc neuvidíte. Většina lidí tady totiž dává stejně přednost kvalitnějšímu jídlu a aby si dali něco rychlého na zobnutí jako hot dog nebo zde neexistující chlebíček, to si raději koupí normální jídlo a počkají, až si ho sní doma. Proto tady chybí často i na trzích a v ulicích něco rychlého k zakousnutí.



Co se týká menu v restauraci, Francouz si dává často předkrm, hlavní jídlo a dezert, proto zde mají hodně tato meníčka za výhodnější ceny. Pro nás to je často až moc jídla na jeden zátah (předkrm vypadá jako hlavní jídlo), ale Francouz nespěchá a sní si to všechno během dvou hodin. To samé po obědě, Francouz si musí dát po obědě prostor na "digestion", na trávení, takže ještě tak 20 minut po jídle odpočívá, rozhodně se nevrhne rovnou zpět do práce a nezačne hned něco dělat, jak jsme kolikrát zvyklí my v Čechách (a někteří jí i během práce :)) Co je skvělé je, že v každé restauraci jsou povinni Vám dát zadarmo karafu vody a bagetu. Další pozitivum je, že restaurace mají často nestálou nabídku, protože jídla přizpůsobují sezónním potravinám a dočkáte se tedy vždy něčeho nového. Navíc na rozdíl od českých restaurací tolik neopakují jídla, jak všichni víme, skoro v každé restauraci najdete u nás to samé - smažený sýr, saláty, guláš, těstoviny se špenátem a kuřecím masem, masa s podobnými omáčkami apod... často máme v restauracích stejná menu, ovšem ve Francii tomu tak není. Jo a pokud si objednáte kafe, nečekejte, že Vám ho přinesou s dezertem, kafe je totiž až úplně nakonec, po jídle.


Jelikož jsou restaurace drahé, nemůžou si Francouzi dovolit je navštěvovat tak často, proto najdete na každém rohu piknikové stoly, odpočinková místa, místa na grilování, parky a na krásných místech se můžete tedy najíst pohodlně u stolu. Většinou si s sebou vezmou ubrus, spoustu jídla a rozloží to celé na stůl. Musím říct, že to je jedna z věcí, kterou tady také miluju. Trávit čas často venku a mít možnost se najíst na příjemných místech u vody, v parku, na pláži apod.


Téměř každá sebemenší vesnice pořádá každý týden trhy. Jedná se především o prodej místních potravin z regionu, ať už se jedná o ovoce, zeleninu, domácí med, paštiky, tapenády atd. Dále se prodávají oblečení, věci do domácnosti, dekorace a bižuterie. Francie je zemědělský stát, který si produkuje spoustu vlastního ovoce a zeleniny, což je skvělé, když víte, že na trhu je opravdu vše od místních farmářů.



Když si Francouzi vaří doma, nepoužívají příliš koření, jelikož jsou zvyklí na dobrou a plnou chuť potravin samotných. Takže plné uličky s kořením tady nehledejte, velmi málo mají směsi na různé druhy jídel, jak jsme zvyklí z Čech. Raději kombinují čerstvé bylinky a jiné způsoby dochucení různými příchutěmi balzamika a olejů, medem, hořčicí, česnekem apod. Výsledná kombinace je moc dobrá, vůbec nedostatek směsí koření není na škodu.


Ještě jedna taková zajímavost, že (povinně) v každé reklamě s jídlem nabádají k pravidelné konzumaci ovoce a zeleniny a k omezení zobání mezi hlavními jídly...což mi přijde dost zvláštní, když u nás se říká, že je důležité jíst pětkrát denně :)


Celkově mi vaření, způsob a kvalita stravování ve Francii velmi vyhovuje a ať už doma, na návštěvě nebo v restauraci si velmi pochutnám. Baví mě tento jejich zdlouhavý rituál stravování, hlavě se nikam nespěchá a jí se pomalu :) Jen je to dražší a nemají otevřeno vždy, když chceme...


Markéta




783 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page