top of page

O životě ve Francii aneb jak tady slavíme Vánoce


Mám ráda české Vánoce, ale musím říct, že ty francouzské mají také něco do sebe. Jsou jiné a já bych Vás teď ráda zasvětila do okamžiků Vánoc ve Francii.


Už od konce listopadu se rozjíždějí vánoční trhy a dekorace. A ne jen tak ledajaké. Představte si všude v každé vesnici bohatou výzdobu, vánoční vesničky u moře začínají otevírat své dřevěné chatky a vedle toho se rozjíždí vánoční program pro děti i dospělé. Jsou zde pravidelné ohňostroje, průvody, atrakce, kluziště, krásná stylová výzdoba a vše je udělané tak, abyste se cítili jako v zimní pohádce. Navezou spousty pravých jehličnanů, postaví horské dřevěné chaty s restauracemi a to třeba i přímo u pláže :) Myslím, že trhy tady jsou ještě o level výše než ty ve střední Evropě, jednoduše do toho Francouzi cpou asi více peněz a stojí za to to vidět :) Navíc zde mají luxusní svařené víno a nevíte co si dřív koupit k jídlu, jak to tady voní :) A ceny? Překvapilo mě, že ceny tady na jihu Francie jsou pomalu nižší než v Maďarsku a Rakousku na trzích.


Vánoční živý stromeček se kupuje už dopředu a zdobí se klidně pár týdnů před Vánoci. Nejčastěji se kupuje jedle. Překvapilo mě, že stromečky jsou tady tak o 30% levnější než v České republice. Na živý stromeček dostanete jako podstavu useknutý kus stromu s dírou do které se zasadí, celkem praktické a hezky to vypadá.


Vánoční věnce na dveřích a adventní věnce tady vůbec neletí, téměř nikdo to nezná, alespoň tady na jihu :) Přijde mi to škoda, ale co, můžeme si je vyrobit doma sami. Další věc, kterou tady nevedou, je cukroví a předvánoční úklid. Uklízí se tady jako vždy pravidelně během roku, ale nějaký velký úklid na Vánoce se tady nepraktikuje, ovšem u nás v ČR si všímám také, že to je spíše už jen záležitost starší generace. Cukroví se na jihu také nepeče. Oni si to jídlo ale vynahradí od 24. prosince :)


Když se baví Francouzi o Vánocích, mluví o 25.12. U nás se spíš myslí 24.12. Velikost jídla 24.12. večer a 25.12. v poledne je u Francouzů zhruba stejně veliká. Takže si hodně musíte povolit opasek, abyste to do sebe všechno nahrnuli. I když s jejich několikahodinovým stravováním se to ještě dá :)


Děti obecně chodí večer spát pozdě ve Francii. Vlastně tady se rodiče nepřizpůsobují dětem, ale děti rodičům. A to bez ohledu na věk. Týká se to především návštěv u známých, společenských akcí atd., kdy rodiče kvůli dětem rozhodně nepospíchají domů, aby je uložili ke spánku. Takže na Vánoce se společně nají a pak děti čekají buďto do půlnoci na dárky, nebo je dostanou až na druhý den ráno. Záleží v jak které rodině. Přinese je Otec Vánoc (Père Noël). Mezi dospělými si dárky dávají méně než u nás, dárky jsou spíše pro děti.


Teď už se konečně dostáváme k tomu, jak to chodí na Štědrý den. Celkově příprava a samotné podávání jídla trvá v podstatě celý večer cca od 5 do půlnoci. Většinou se sejde celá velká rodina pohromadě a každý obstará nějakou část jídla a pití. Po celý večer se chystá jídlo, popíjí dobré víno nebo jiný alkohol. Vše v klídečku a nikam se nespěchá.

Začíná to aperitivem - Francouzi často pijí Pastis (něco jako řecké Ouzo, to ale nechtějí slyšet, prý je to úplně něco jiného :)), silnější sladká vína nebo podobné aperitivy, které jsou určené k pití před jídlem (Francouzi to velmi rozlišují, co se pije před, při a po jídle). V rámci apero se ale také pořádně najíte. Při předkrmu se jí dobroty, které jsou dražší a nejí se úplně běžně. Jedná se například o dražší mořské plody, lososa, paštiky a fois gras s fíkovou marmeládou, speciálně naložené olivy, sýry a různé slané pochoutky. Jednoduše když to všechno ochutnáte, musíte si dát velkou pauzu, abyste zvládli sníst hlavní chod. Typické vánoční jídlo je plněná krůta kaštany se zeleninovou přílohou. Ovšem většina rodin si teď už dělá svoje vlastní jídlo. Samozřejmě se vaří něco speciálního, co se nevaří celý rok. Tady na jihu se často dělají pokrmy z mořských plodů a komponují se do jídla hodně ryby. Jako dezert mají většinou typický bûche de Noël, což je sladká roláda. No a toto všechno končí až pozdě v noci. A na druhý den to začíná vše znovu. 25.12. na oběd Vás čeká opět předkrm, hlavní jídlo a dezert. Jen se dočkáte zase jiného jídla a pak jednoduše explodujete :) Připomíná mi to stravování u naších babiček s tím rozdílem, že babičky se snaží takové množství do nás nacpat během mnohem kratší doby, než to dělají ve Francii:) Během tolika hodin se to ještě dá....to je ale také tajemství štíhlých Francouzů, kteří neustále jí - jedí pomalu a dlouho.







769 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page