top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

O životě ve Francii aneb co Vás čeká na silnicích a rady při půjčení auta

Aktualizováno: 30. 11. 2018


Chystáte se jet do Francie vlastním autem nebo si ho zde půjčit? Chtěla bych Vás upozornit na pár věcí, abyste si nezkazili dovolenou, nebo jste nebyli až tak překvapení :)



Kruhové objezdy a jejich pravidla

Musím říct, že silnice ve Francii jsou velmi dobře upravované a nemusíte se bát kvality silnic ani mimo hlavní tahy. Co Vás ale praští do očí hned jako první, když budete jezdit po Francii autem, je množství kruhových objezdů. Opravdu téměř všude najdete kruhový objezd a hlavně místo mnoha semaforů nebo logických malých přehledných křižovatek. Občas narazíte i na kolo nakreslené barvou na zemi, ano, to je také kruhový objezd. Obrňte se tedy velkou dávkou trpělivosti :) Jak to chodí na kruhových objezdech? Jelikož jich mají spoustu a mnoho z nich je i dvou a tříproudých, vládnou zde trochu pokročilejší pravidla, než jsme u nás zvyklí. Když se chystáte vyjet jedním z posledních výjezdů, tedy musíte objet skoro celý kruhový objezd, měli byste blikat doleva hned při nájezdu na kruhový objezd a zařadit se do vnitřního pruhu. Při sjíždění do vnějších pruhů je dobré to udělat postupně a ne přejet rovnou z vnitřního pruhu do výjezdu z kruhového objezdu. Pokud naopak se chystáte vyjet hned prvním výjezdem, začnete blikat hned při nájezdu na kruhový objezd doprava a držíte se ve vnějším pruhu.



Chování řidičů

Celkově při řízení ve Francii je potřeba být mnohem pozornější, co se týká chování ostatních řidičů. Mnohem častěji než v České republice se totiž stává, že řidiči nedávají pozor, a přestože máte někde přednost, oni Vám ji nedají, nebo se třeba vůbec nepodívají, že jedete. Chovají se občas dost nelogicky. Hlavně na kruhových objezdech velmi pečlivě sledujte všechny auta kolem sebe, aby Vám tam nikdo nevjel. Stalo se mi to mockrát a je to tady bohužel běžnější než u nás.


Typy silnic a mýtné

Jak jistě víte, na dálnicích se platí mýtné a nekupuje se dálniční známka. To bohužel znamená mnohem vyšší výdaje než za dálniční známku. Každých pár kilometrů a při výjezdech z dálnice na Vás čeká mýtná brána, kde lze platit hotovostí i kartou. Vlevo jsou většinou brány pro auta, které mají předplacenou permanentku, musíte jet do vjezdu, kde je nakreslena hotovost v podobě mincí a nejet tam, kde je pouze karta. Pokud se vyloženě nechystáte projet celou Francii, pro ekonomičtější způsob dopravy doporučuji doletět do středu navštěvované oblasti letadlem, půjčit si auto a projet si danou oblast půjčeným autem, než jet vlastním z České republiky. Vyjde to levněji. Na dálnici se jezdí jako u nás 130 km/h, ale pozor - na okreskách je nyní rychlost pouze 80 km/h. Má to ale určité výjimky - pokud je mezi dvěma směry pevné rozdělení, můžete jet 90 km/h, to samé platí, pokud na Vaší straně jsou dva pruhy. Vhodnou alternativou dálnic jsou rychlostní silnice, které vedou často podél dálnic a v některých oblastech nahrazují dálnice. Na těchto silnicích můžete jet 110 km/h a nejsou zde kruhové objezdy, což je opravdu příjemná změna. Zde se neplatí navíc mýtné, ušetříte tedy dost peněz při delších vzdálenostech.



Radary a pokuty

Francie je jednou z nejpřísnějších zemí, co se týká pokut. Radary jsou skutečně na mnoha místech, různě číhají na auta schovaní policisté a jsou schopní stát i na mostě nad rychlostní silnicí a mít v ruce radar. Na rozdíl od nás, je většina pevných radarů namířena na zadní část auta, je jim tedy jedno, kdo řídil auto. Pokud jedete větším autem, jako například minivanem nebo dodávkou, dávejte si pozor, jelikož na rychlostních silnicích Vás radary místo rychlosti 110 km/h vyfotí už při rychlosti 100 km/h. Tato rychlost je předepsaná totiž nákladním autům a autobusům a radar si Vás může podle velikosti auta s nimi splést. Obecně se metody kontroly rychlosti ve Francii rozšiřují a plánuje se dokonce, že některá osobní auta budou mít na čelním skle připojený radar, a to opravdu nebudete vědět, odkud Vás kdo měří.

Pokuty chodí nedoporučeně z Paříže do České republiky, stačí překročit o 3 km/h rychlost a už platíte 45 Euro a dostáváte ve Francii bod. V České republice byste ale bod nedostali, proto se nemusíte bát, že by například tento malý přestupek měl účinek na body v České republice.

Při pokutě za parkování budete mít za oknem jen ohlášení, že Vám něco přijde domů. Nenajdete tam čas, kdo Vám to vypsal ani nic podobného jako u nás, jen lísteček s vytištěným textem o porušení předpisů. Nestává se ale moc často, že by tyto pokuty přišly do České republiky, pokud máte českou SPZ.



Předjíždění

Když Francouzi předjíždí, blikají vlevo. To by bylo ještě normální, ale oni blikají celou dobu předjíždění. Což může být pro mnoho cizinců matoucí především v případě, že jste na dálnici a jsou zde tři pruhy. Auto v prostředním pruhu bude totiž blikat pořád vlevo, i když se bude držet v prostředním pruhu a nehodlá přejet do nejrychlejšího pruhu. Pro nás, kdo na to nejsme zvyklí, to pak může být matoucí, jelikož nevíme, co od tohoto řidiče očekávat. Tak jen pro informaci, Francouzi blikají celou dobu když předjíždí a neznamená to, že by chtěli do nejrychlejšího pruhu nebo zahnout doleva.


Půjčovny aut ve Francii

Ceny za půjčení auta jsou obecně vyšší, než například ve Španělsku. Ovšem často máte v ceně zahrnuto již dostatečné pojištění, které není potřeba moc navyšovat. Je potřeba se informovat u každé půjčovny zvlášť, nejlépe tam zavolat, jelikož Francouzi obecně moc na internetu nemají dostatečně informací, nebo je to jinak, než to doopravdy je. Co se týká blokace kauce na kartě, nevyžadují velmi vysoké sumy jako například v severských státech, pohybuje se to cca od 400 Eur za normální auto. Záleží samozřejmě na půjčovně. Doporučuji se zaměřit spíše na menší lokální půjčovny, které nabízí zajímavější ceny, lepší klientský přístup a pokud si budete chtít půjčit auto přímo na letišti, nabízí odvoz z letiště zdarma, pokud mají půjčovnu například několik minut pěšky od letiště. Co se týká platebních karet, většinou přijímají kreditní, někde ale i debetní karty, jako v ostatních státech. Důležité je mít na ní vypouklé číslo karty. Stalo se mi, že se mi vyplatilo zavolat do dané půjčovny a zeptat se, zda přijímají opravdu jen kreditní karty, řekli mi, že i debetní, ale na internetu to nebylo napsané. Je dobré si to tedy ověřit telefonicky a dostat se tak díky tomu třeba k zajímavější ceně u konkrétní půjčovny, jako se to povedlo mě, jelikož ostatní půjčovny, kde přijímali debetní karty, byly moc drahé.



Nechtěla jsem Vás tímto článkem vystrašit, ale je dobré na tyto věci myslet. Každopádně pokud se bojíte pokuty ve Francii a obecně řízení tady, když si zakoupíte výlety se mnou v jižní Francii, nemusíte se toho obávat, jelikož jde všechna odpovědnost na mě. Už tady nějaký ten pátek řídím, tak vím, na co si dát pozor :) Více info o výletech se mnou naleznete zde.




1 277 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page