top of page

O životě ve Francii a proč žít zrovna tady


Čím dál víc narážím na Čechy žijící v zahraničí. Zajímalo by mě, proč si každý vybral právě onu zemi a zda má pocit, že si zvolil dobře. Já se s Vámi teď podělím o důvody, proč jsem zůstala právě ve Francii. Přestože mají Francouzi a jejich systém svoje mouchy, tak jako každá země, jsem tady velmi šťastná a povím Vám proč....


Francouzi přijímají cizince velmi dobře, nedívají se na ně jako na někoho, kdo tam nemá co dělat. Nechovají se povýšeně a respektují každou národnost, když jim nedělá v zemi nepořádek. Pokud mluvíte alespoň trochu francouzsky, budou Vás chválit, jak Vám to jde výborně a rozhodně se Vám nebudou smát, jelikož ví, že francouzština je těžký jazyk, dokonce i pro ně. Budou Vám říkat, že Vaše chyby ve výslovnosti jsou součást Vašeho šarmu a je to sexy :))) Ve městech, ale i na vesnicích, pořádají asociace nebo školy kurzy francouzštiny pro cizince téměř zdarma. Platí se jen správní poplatek a malý peníz za vytištěné materiály, celkově mezi 20-40 Eury za půl roku. Ve třídě je málo studentů, což je fajn a snaží se přizpůsobit každému. Učí vždy učitelé nebo bývalí učitelé a musím říct, že je to skvělá služba nám, kdo začínali s francouzštinou, ale i pro pokročilé.

Francouzi jsou velmi ochotní pomáhat, například v situacích, kdy by se jinde lidé schovávali, aby se nepřimotali k nějakému problému, tady se všichni seběhnou a pomůžou Vám.

Francouzi (alespoň tedy u nás na úplném jihu) jsou velmi milí a vstřícní a působí na Vás jako balzám na duši. Nemračí se. Asi také proto, že na jihu je teplo, slunce, moře a všem je tady dobře. Nikam se nespěchá :)


Francie je sociální stát, kde když bude nejhůř a přijdete o práci nebo dlouhodobě onemocníte, nenechá Vás na holičkách a bude Vám vyplácet téměř celou částku výplaty nebo její velkou část, a to po dobu mnoha měsíců. Samozřejmě tady musíte odpracovat určitý počet měsíců v roce, ale velkou výhodou budou právě tyto jistoty. To samé příspěvky na děti a na bydlení jsou tady mnohem štědřejší, a tak se člověk nemusí bát, že jednou bude zle.

Stravování je ve Francii velmi důležité, vyžadují kvalitní jídlo a jsou zde všude přísné kontroly potravin. V obchodech, restauracích a na trzích se tedy dočkáte výborné kvality jídla. Věřte mi, že francouzská kuchyně je opravdu vynikající, ať už se to týká mořských plodů, steaků, úpravy zeleniny nebo obyčejné pizzy, vaří všude opravdu výborně. A to nemluvím o domácích zmrzlinách, které tady všude v létě prodávají. Dovoluji si tvrdit, že jsou i lepší než v Itálii. O stravování ve Francii se dočtete více v mém dalším článku zde.

Je tady čisto, po zemích se neválí odpadky. Parky a veřejná místa jsou velmi dobře udržované a čisté. To se týká i historických památek, které jsou všechny ve výborném stavu, a na kterých probíhají renovace a opravy.

Stát a regiony dávají hodně peněz do výzdoby měst a vesnic. Všude vidíte květinové výzdoby, upravené kruhové objezdy (představte si takový kruhový objezd s mini-domečkem a vinicí okolo například) a každá vesnice je na Vánoce krásně nasvětlená.

Jsou zde kvalitní silnice, a to i ty zapadlé. Můžete řídit mimo dálnice po rychlostních silnicích až 110 km/h a neustále budují nové komunikace a mosty, aby ulevili dopravě ve vytížených místech.

Vesnice ve Francii nejsou opuštěné, jako začaly být u nás. V každé vesnici jsou obchůdky, pošta, restaurace, lékárna, škola, konají se zde často akce a člověk má pocit, že to tady žije. Všichni si s Vámi povídají, zdraví se, i když se s Vámi neznají, a celkově se tady cítíte dobře.


Jeden z hlavních důvodů, proč jsem ale ve Francii je rozmanitost a krása přírody, a že tady toho je tolik k objevování. Já obecně miluji hory, jezera, moře, výhledy do krajiny, vinice a zajímavá místa v přírodě. A ocitla jsem se na místě, kde toto všechno je a ještě mnohem víc. Ke všemu ve vzdálenosti několika kilometrů. Můžete se inspirovat galerií fotek z výletů zde.


Do toho je tu spoustu historických památek, hradů, zámků, pevností, kostelů, klášterů a dalšího kulturního bohatství. Navíc mají Francouzi okouzlující pohádkové a tajemné vesničky, kde se můžete projít jejich úzkými uličkami a vychutnat si jejich atmosféru, jako kdyby se tady čas zastavil. A nejhezčí na tom je, že každá oblast Francie má úplně odlišné památky a tak Vás všude čeká něco nového, jiný styl domů a památek. Máte tak pocit, že jste spíše přijeli do jiné země, než jen do jiného regionu. Neskutečně mě baví objevovat tady nová místa a nové regiony, podívejte se například na můj článek o Bretagni, kterou jsem prozkoumala jako poslední.


Musím říct, že mám štěstí, že žiji právě v této nejjižnější části Francie, a proto jsem se taky rozhodla Vám ji ukázat, abyste ji poznali se vším všudy tak, jak to tady znám já, tedy i místa, která nejsou úplně známá a nebo by Vás nenapadlo, že zrovna tam by to mohlo stát za to :) Přestože vím, že další regiony Francie také stojí za vidění, jsem moc ráda právě tam, kde jsem. Ti, co už za mnou byli ví, o čem mluvím.

Každý den si tady užívám, naplňuje mě to, kde žiji, co mám kolem sebe a hlavně koho mám kolem sebe. Přeji každému, ať si najde taky takový kout světa, který mu přiroste k srdci a kde se bude cítit úžasně.

Pokud Vás tento region Francie zajímá a chcete se o mě dozvědět více a nebo ještě váháte, zda se za mnou vydat, přečtěte si tento článek zde :)





2 290 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page