top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

O životě s Francouzem aneb i bez společného jazyka se dá začít


Vždycky jsem toužila o tom, že budu žít někde v zahraničí a pořádně se tam naučím jazyk. Netušila jsem kde a jaký jazyk, ale předpokládala jsem logicky angličtinu. Na střední jsem se učila kdysi pár let francouzsky, ale to mi nic moc nedalo a všechno jsem hlavně zapomněla po těch letech nepoužívání. Nikdy by mě tedy nenapadlo, že mě život zavede do Francie a já se jí budu muset znovu začít učit a vlastně jak kdyby celou od začátku, protože jsem nebyla schopná po příjezdu dát dohromady správně jednoduchou větu. Hned na začátku jsem se seznámila se svým nynějším partnerem, ovšem on neuměl anglicky a já francouzsky....takže žádný společný jazyk a přesto jsme spolu....aneb všechno jde, když se chce.



První den (možná spíše první měsíc:) byl opravdu komický, protože jsme nevěděli jak spolu mluvit, přestože jsme si opravdu chtěli povídat. Tak jsem to zkoušela anglicky, bez odezvy, a on francouzsky a tak tím zase narazil u mě :) Nechápu jak je to možné, ale i přesto jsme si dokázali povídat celý den i večer. Prostě a jednoduše pomocí rukou a nohou, takže jsme se hodně nasmáli, a naštěstí existuje plno mezinárodních slov. Když nemáte na výběr, musíte se učit velmi rychle. Jednoduše Vás totiž štve, že nemůžete říct co chcete a že nerozumíte. Článek na mém blogu o učení jazyka a jak na to najdete zde.

Každopádně tato situace je pro mnoho lidí dost nepředstavitelná a taková jazyková bariéra okamžitě utne chutě na počátek nějakého vztahu. Ale někdy prostě víte, že to je jen malá překážka a že se prostě překoná, protože dotyčný člověk stojí za to. Prostě to cítíte a to stačí k tomu, aby člověk pro to udělal všechno a nevzdal se. Chtěla bych dodat odvahu těm, kterým se to stalo nebo právě teď děje. Nenechte se odradit. Víte proč? Protože když si pak časem uvědomíte, co jste museli společně překonat a že jste se vlastně poznávali úplně jinak než ostatní páry, uvědomíte si, jakou obrovskou hodnotu ten vztah má.


Co všechno musíte překonat? No jejda..... není to jen o milionech nedorozumění, špatně pochopených zpráv, blbě vysvětlených situací, protože to jednoduše s malou zásobou slov neumíte jinak. Můžeme pokračovat špatným pochopením významu věty, jelikož Francouzi řeknou jedním slovem spoustu různých věci a vy si máte ze situace odvodit o čem mluví. Dále jejich humor je úplně jiný než ten náš a zakládá se hodně na hře významu slov, což jako cizinka nedávám ze dvou důvodů - neznám všechny významy daného slova a i když je znám, není to pro mě vtipné. Takže si přítel připadá někdy, že mluví do zdi a směje se sám :) Další problém vedle jazykové bariéry je i ta kulturní. Jednoduše mají na něco úplně jiné názory než u nás a chodí to tady jinak, člověk se tedy může často dostat do neshod s partnerem kvůli tomu, že každý si obhajuje to svoje, to co je pro něj normální a logické. Jak se dívat na kulturní a další odlišnosti si můžete přečíst zde.



Jak se to dá překonat? Pár si musí najít takový způsob komunikace, který bude vyhovovat oběma. Hlavně musí partner používat především slova, která ten druhý už zná a postupně přidávat nová a mít trpělivost s neustálým vysvětlováním, co to znamená. Dále by měl opravovat, když řekne partner něco špatně, aby si nezvykl používat věty či slova nesprávným způsobem. Ten z nich, který se učí cizí jazyk, se nejvíce naučí stejně z komunikace a právě každodenní komunikace s partnerem mu dá nejvíc. I když už nechodím dlouho do školy na francouzštinu, udělala jsem za poslední rok ohromný pokrok jen tím, že každý den mluvím a poslouchám francouzštinu. Takhle navíc zůstane většina slovíček lépe v paměti, než když se to učíme nazpaměť z knížky. Navíc pochytíte jejich manýry v běžné komunikaci, které se v knížkách nedozvíte. Chce to pořádnou dávku trpělivosti hlavně ze začátku, kdy člověk opravdu skoro nic nerozumí a neumí se vyjádřit...ale to přijde a velmi rychle pokud budete komunikovat každý den. A pak ten super pocit zlepšení stojí za to a hlavně to pevné pouto v páru, který něco takového překonal a nenechal se zastavit před takovou velkou překážkou.


Bavit se hodiny a smát se. To vše se dá již od začátku. Sama nevím, jak jsme to dokázali, ale našli jsme si vlastní cestu, jak se často smát. Našli jsme si cestu jak si povídat o čemkoliv i s malou slovní zásobou hodiny u vína, a to už od začátku. Když se chce, tak to jde. A nebo když to jde, tak se chce? :) Pozn.: nejen dle mého názoru je víno nebo obecně trochu alkoholu účinný rozmotávač jazyka, jednoduše ztratíte bariéry a ostych používat jazyk, který tak dobře neznáte. Až se pak člověk diví, jak dobře mluví a reaguje :)))


Nenechte se odradit od skutečnosti, že byste museli kvůli druhému zatnout zuby a naučit se nový jazyk nebo čekat, až se ho naučí a mohli jste normálně komunikovat. Člověku opravdu stačí základní slovní zásoba a dá dohromady to, co potřebuje říct. Časem se naučí víc a tím to bude lepší a lepší. Takový vztah má úplně jinou atmosféru, větší očekávání a jiný náboj. Největší energií takového vztahu je neskutečná víra a pocit síly z již překonaných překážek.


1 305 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Yorumlar


bottom of page