top of page

Co nevynechat při Dnech otevřených dveří na jihu Francie: nejkrásnější hrady, pevnosti a kláštery

Aktualizováno: 27. 8. 2018


Mám tu čest žít v jedné z nejkrásnější oblasti Francie - v nejjižnějším regionu Francie u hranic se Španělskem. Vedle přírodních krás zde naleznete také překrásné katarské hrady, mnoho pevností, které kdysi sloužily ke střežení hranic, a tajuplné kláštery. Ráda bych Vám zde představila to nejlepší z této oblasti.



Klášter Saint Martin du Canigou

Klášter Saint Martin du Canigou

Tento úchvatný klášter, nacházející se v úpatí hory Canigou v Pyreneních v nadmořské výšce 1094 m.n.m., je pokladem mezi kláštery. Je ztracen v horách, dobře schovaný, ale zároveň z něho je krásný výhled na okolní hory a začínající Pyreneje. Dostanete se k němu strmější cestou pěšky z nedalekého městečka Casteil. Počítejte min. 45 minut chůze. Dovnitř se dostanete pouze s průvodcem, což jsou samotní mniší, kteří v klášteře žijí a starají se o něj. Toto místo působí velmi klidným a tajemným dojmem a je to opravdu zážitek ho navštívit. Více informaci najdete zde.

Za návštěvu stojí také tyto kláštery v regionu: Abbaye de Fontfroide a Abbaye Saint Michel de Cuxa.


Fortress Salses

Pevnost Salses

Tato španělská pevnost z 15. století Vás zaujme svou mohutností a dojmem, že toto místo snad nikdy nemohlo být dobito. Zdi o šířce až 10 m, příkop a výška 25 m opravdu komplikovaly v jeho historii přístup nepřátel. V roce 1649 byla ale po dlouhém čase definitivně dobita Francouzy. Pevnost pak prošla i pod rukami slavného architekta Vaubana. Byla konstruována pro přibližně 1000 vojáků a a 300 koní. Více informací nalezente zde.

V regionu se téměř na každém kopci rozkládá pevnost nebo strážní hrad. Další nejkrásnější místa, kde můžete vidět pozůstatky těchto staveb, jsou v Collioure, Villefranche de Conflet nebo Cap Bear.



Peyrepertuse

Hrad Peyrepertus

Jeden z katarských hradů, který v historii sloužil nejdřív jako strážní hrad na obranu proti Aragonskému království (tehdejší Španělsko) a později sloužil jako útočiště Katarů. Kataři byli členové křesťanského středověkého hnutí, kteří ale nepodléhali Řimu, a později byli vyhlazeni křižáky. Katarské hrady se táhnou až ke Carcassonne, v regionu se nachází tři - Peyrepertuse, Quéribus a Puilaurens. Tento hrad je ale nejkrásnější na prohlídku, je opravdu rozsáhlý, členitý a výhled z něj je naprosto fascinující. Musíte si k němu vyšlápnout cca 20 minut pěšky a vlastní prohlídka zabere zhruba hodinu. Více informací najdete zde.



Journées du Patrimoine

15. a 16. září v celé Francii se otevírají pro celou veřejnost všechny kulturní památky zdarma nebo za snížené vstupné. Využijte tohoto víkendu a podívejte se na kulturní skvosty jižní Francie. Užijte si moře, víno, francouzskou kuchyni, úchvatné výhledy a nádherné kulturní památky místního regionu Pyrenées Orientales. Více zde.

S dopravou sem, ubytováním a výlety (auto s průvodcem) Vám poradím, stačí zaslat dotaz v kontaktním formuláři na stránkách, napsat na info@uzijsidovolenou.cz nebo mi zavolat na číslo 775214057. Ubytování u Čechů je v této oblasti ještě stále volné na tento termín.




176 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page