top of page

Jak vyrazit na dlouho do zahraničí bez znalosti jazyka aneb rady jak se učit a odhodlat se odjet

Láká Vás to pomyšlení, že se vydáte na dlouho za hranice, ale omezuje Vás přesvědčení, že bez jazykových dovedností tam budete ztraceni? O tom je tento článek, jak se překonat, jak si co nejrychleji začít věřit v používání jazyka a odhodlat se odjet. Sama jsem si tím prošla, ikdyž to byl vždycky můj největší sen se přestěhovat do zahraničí, vždycky tam na mě číhal ten strašák, že to přeci nemůžu zvládnout, když neumím mluvit pořádně ani anglicky. Proto jsem nikdy nejela ani na Erasmus, protože jsem nikdy neměla dostatečné sebevědomí kvůli nedostatku jazykových znalostí. Až jednou jsem se odrazila v ten pravý moment a odjela do Francie, kde jsem zjistila, že nebylo třeba se bát.



Pokud je to Váš sen, nenechte se odradit sebemenšími pochybnostmi, že něco nezvládnete, protože omezení existují jen ve Vaší mysli. Na světě je mnoho lidí, kteří z důvodu situace v jejich zemi byli nuceni odejít do zahraničí, a to neměli čas se připravit na nové prostředí a řeč. Vy máte to štěstí, že to je Vaše svobodná volba, která Vám přinese do života zkušenosti, posílíte si Vaše sebevědomí a posunete se v seberozvoji o dost výše. Navíc se na to můžete připravit a v dnešní době máte k dispozici tolik nástrojů, že se nemusíte bát, že by Vám něco chybělo. Často v tom jenom lidem brání prokrastinace a strach. Pojďme se tedy podívat na to, jak se odhodlat a vytrvat.



10 rad pro jazykově neznalé před cestou a při pobytu v zahraničí


1. Učebnice a slovníky

Ať už je to jazyk, který jste už dávno zapomněli ze školy, nebo je to pro Vás úplně nový jazyk, nepodceňte nákup učebnic a slovníků, které Vám osobně budou co nejvíce vyhovovat. V elektronické podobě existuje spoustu aplikací, které jsou velmi nápomocné a nutí Vás každý den se tomu věnovat, podle mého názoru ale je lepší začít s učebnicí, kde si děláte cvičení a vše projde hlavou a tzv. Vaší rukou. Lépe si to zapamatujete a můžete se k tomu vracet kdykoliv. Podtrhávejte si červeně Vaše chyby a to, co Vám jde nejhůře, a vracejte se k tomu co nejčastěji. Barevné zvýraznění hodně pomáhá při zapamatování.


2. Čím začít

Ze začátku je důležité získat sebvědomí alespoň v základních frázích běžné konverzace. Neučte se ze začátku slovíčka a oblasti, které nejsou spojené s běžnou konverzací, získejte nejdříve maximální sebevědomí v základních časech, běžné jednoduché konverzaci v obchodě, v restauraci atd, kde začnete nejdříve používat daný jazyk. Postupně přidávejte slovíčka ze situací, ve kterých jste nejčastěji. Jen tak si budete budovat sebevědomí v tom jak mluvíte, a při používání Vám tyto slovíčka zůstanou velmi dobře zafixované v paměti. Pokud naopak začnete s nějakou oblastí, kterou nebudete hned užívat, rychle to zapomenete a budete frustrovaní, že Vám to nejde tak, jak byste si přáli.



3. Založte si vlastní notes a pište si poznámky

Taková běžná věc jako malý notes Vám dokáže zvednout sebevědomí a postará se o to, abyste si zapamatovali i ty nejhorší věty, které máte pocit, že do té hlavy nedostanete. Ať už jste se na cestu vidali, nebo teprve o ní přemýšlíte a začínáte se učit cizí jazyk, doporučuji si zavést malý notes, kam si budete psát všechna nová nebo zajímavá slovíčka a věty, která chcete umět, a zaznamenáváte si to, v čem nejčastěji děláte chyby. Zapisujte si i nápisy v obchodech, na značkách, titulky novin, jména potravin atd. Do druhé části si můžete dát gramatiku a věci, které Vám v ní dělají nejvíce problém. Důležité je mít tento notes neustále při sobě a zapisovat si tam ihned nové věci na které narazíte a každý den, třeba při cestě autobusem, si to pročítat. Začnou se Vám plnit stránky a vy vidíte jak postupujete, že to, co na začátku notesu bylo těžké, už zvládáte levou zadní a vidíte tak na každé stránce Váš postup vpřed. Doporučuji si pak trénovat v zahraničí i v konverzaci ty nová slovíčka, která jste si zrovna nedávno zapsali. Jen tím, že je použijeme v konverzaci, nám opravdu dobře utkvějí v hlavě.


4. Nejvíce se naučíte až v zahaničí

Ve škole se sice můžeme učit třeba tři jazyky, ale bez používání vše zapomeneme. Jsem toho příklad, jelikož francouzštinu jsem se na střední škole učila kolik let, ale když jsem přijela do Francie, nedala jsem dohromady už nic. Takže všechno od začátku jsem se musela rychle učit, abych se tu s někým domluvila. Roční školní výuka Vám nedá to, co měsíc pobytu v zahraničí. Rozmluvíte se velmi rychle, jelikož jste v daném prostředí a za všech stran na Vás kouká něco, co si musíte přeložit, abyste učinili nějaké rozhodnutí, nebo jednoduše si potřebujete s někým něco říct a nezbývá Vám, než se nějak domluvit. Je vyzkoušeno, že když si nebudete rozumět, domluvit si dá i rukama nohama :) Nebojte se, že byste si někde neporadili i bez jazykových schopností. V dnešní době máte k tomu spoustu prostředků a ikdyž budete zkoušet mluvit jejich jazykem, oni ocení, že se snažíte a určitě Vám porozumí.

Nejvíce slov a gramatiky si zapamatujete z Vašich konverzací a z konverzací lidí okolo Vás nebo z filmů. Ze začátku rozumíte jen pár slov, ale tím, že se budete ptát na podstatu rozhovoru a budete se snažit zachytit každé slovo, dostáváte do hlavy spoustu nových slov, které časem, ikdyž je nevidíte napsané v učebnici, budete vědět co znamenají. Ikdyž si myslíte, že se neučíte, učíte se každou konverzací a to mnohem lépe, než z učebnic! Ikdyž už jsem například půl roku nevytáhla francouzštinu, citím neskutečný pokrok v tom jak mluvím a to jen díky tomu, že mluvím každý den. Nová slovíčka, ikdyž jsem je neviděla napsaná, vím co znamenají a gramatika pro mě neznámá je najednou pro mě snadná, protože ji slyším v našich hovorech. Hlava už si s tím vlastně poradí sama, důležité je se naučit alespoň základy a pak už můžete fungovat.



5. Denní pomůcky

Každý si můsí najít svoji pomůcku, jak co nejlépe dostat nová slovíčka do hlavy. K tomu mě například slouží papír na lednici, na který si zapisuju každé nové slovíčko, které neznám a nebo mi nejde si zapamatovat. Napíšu si ho hned, jak je to možné, a vždy, když jdu do lednice, si seznam pročtu. Na konci měsíce si prošktám to, co už umím, a pokračuji dalšími. Dobrou pomůckou může být zmiňovaný notes, který nosíte neustále u sebe a zaznamenáváte si nové poznatky. Co bych Vám ještě doporučila, je požádat Vaše nejbližší, aby Vás opravovali, když mluvíte. Můžete se jich případně ptát, proč to tak je. Moc to pomáhá nejen v začátcích. Pokud zatím nemáte nikoho, kdo by Vás opravoval, kupte si cvičebnici, kde si budete dělat úkoly, trénovat psaní a také uvidíte, kde děláte chyby.


6. Kurzy pro cizince

Ve spoustě zemí jsou zadarmo nebo za nízký poplatek pořádány kurzy místního jazyka pro cizince. Budete mít tak možnost se učit přímo od rodilého mluvčího téměř zdarma. Vyplatí se tam chodit, ikdyž to není ještě Vaše úroveň, protože se učíte slovíčka, dostáváte materiály, které mužete využít později, a slyšíte daný jazyk. Hlavně mluví pomalu, abyste tomu rozuměli :) Vyhledejte si tedy dostupné kurzy asociací a vyzkoušejte je.


7. Pomůcka na cestu

Pokud se bojíte, že si nebudete vědět rady, když na Vás někdo bude mluvit nebo nebudete moci přečíst nějaký nápis, menu atd.: stáhněte si do telefonu aplikaci Google Translate, do které můžete mluvit jakýmkoliv jazykem a přeloží Vám to do češtiny. Nebo namiříte telefon fotoaparátem na určitý text a přímo Vám to přeloží do Vašeho jazyka. Je to neskutečný pomocník v jakékoliv cizí zemi, nebudete se cítit tak zmatení z cizího nápisů.


8. Komunita v dané zemi

Abyste se odhodlali opravdu odjet, je dobré se spojit s Čechy/Slováky v místě, kam se chystáte. Získáte užitečné informace, vyslechnete si podobné příběhy, jako je ten Váš, a dodáte si kuráž. Budete vědět, že máte kdyžtak na koho se obrátit. Vytvořte si tedy přátele přes sociální sítě a internet již před odjezdem a ulevte svým obavám ohledně komunikace.



9. Překonat první období v zahraničí

První dny, týdny, někdy měsíce a roky trvá, než budete spokojeni s tím, co rozumíte. V zahraničí se učíte rychle díky prostředí a dá Vám to cennou zkušenost do života, kterou Vám nikdo nevezme. Nebuďte na sebe přísní v tom, že si říkáte, že jste pozadu, že ještě neumíte tohle a támhleto, že nerozumíte vše, co na Vás mluví. Buďte na sebe hrdí, že jste udělali ten krok a šli jste do toho, že děláte pro to maximum, abyste se to naučili co nejdříve. S tím, že to nejde tak rychle, Vám pomůže čas a neustály kontakt s lidmi, se kterými musíte komunikavat v dané řeči. Nechtějte to uspěchat, Jen čas a používání řeči může všechny jazykové poznatky dostatečně ukotvit v paměti. Mějte trpělivost.


10. Jak vytrvat a učit se dál

Když dojdete do určité fáze, kdy se domluvíte a jste tak nějak spokojeni se svojí úrovní, často pak přichází prokrastinace a nechuť se učit něco dalšího. Položte si ale otázku: Jak byste se cítili, kdybyste si mohli povídat o čemkoliv a nepřemýšleli nad tím, co to znamená? Máte možnost si neskutečně výborně vrýt do paměti vše, co se naučíte, protože to používáte a setkáváte se s tím. Po návratu do ČR už to učení bude přeci jen těžší a horší na trvalé zapamatování. Využijte ten čas, co máte, abyste se naučili co nejvíce v zahraničí, abyste pak sebevědomě mluvili o čemkoliv. Zvýšíte si sebevědomí tím, že jste se odhodlali odjet, ale i tím, že bez problému mluvíte o čemkoliv v cizí řeči.

Ten pocit je opravdu k nezaplacení.


Nezapoměňte, že jste předurčení žít svůj sen a pouze Vaše mysl tomu může zabránit.

1 382 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page