top of page
Obrázek autoraMarkéta Bohatá

Sportovní a netradiční aktivity v Pyrenées Orientales - jižní Francie

Nejen za nádherným pobřežím, mraky pomátek a zajímavými místy v přírodě se můžete vydat do nejjižnějšího cípu Francie. Čeká tu na Vás i spoustu míst pro sportovní a jiné aktivity, kterými si můžete zpestřit Vaší dovolenou. Pojďme se na to podívat :)


Voie Verte Rivesaltes - Barcares

Rovné stezky na brusle, kolo a běh

Nejúžasnější stezka regionu je 15 km dlouhá široká cesta Voie Verte se skvělým povrchem i pro brusle mezi městečkem Rivesaltes a přímořským městečkem Le Barcarés. Můžete začít na několika místech, dojedete po ní až na pláž. Celou dobu je to rovinka, až na 2 mírné podjezdy pod mostem. Jede se podél řeky, která ústí do moře a projíždíte přírodou daleko od silnic. V dáli vidíte téměř 3000 metrů vysokou horu Canigou a začínající Pyreneje. Kola je možné si zapůjčit i v partnerských ubytování u Čechů v Saint Marie a v Rivesaltes.


Promenáda v Canet en Roussillon

Další místo vhodné pro brusle, kolo a běh je mezi městem Saint Cyprien a Canet en Roussillon, kde se jedná také o rovinku s dobrým povrchem. Celkově je dlouhá 7,5 km od přístavu v Canet až do začátku města Saint Cyprien, lze na kole pokračovat i dále, na bruslích nelze. Jste mezi mořem, pláží a mořským jezerem a v druhé části ve městě Canet jedete po promenádě podél pláže. Můžete se tu zastavit na zmrzlinu a nebo u mořského jezera se nachází skanzen starého rybářského městečka, který je zdarma.


Paulilles

Procházky a výšlapy

Pro ty, kteří mají rádi delší procházky a tůry, je tento region úžasným místem. Nejhezčí jsou asi pěší stezky v přírodní rezervaci Paulilles a rovinatá cesta po útesech mezi Leucate a La Franqui. Dále od moře je tady potom spoustu možností procházek mezi vinicemi, na horách, v parcích, na kopcích s krásným výhledem atd. Na kole zde můžete podniknout hezké a náročnější cesty ve dvou nižších pohořích před Pyrenejemi.


Výhled z cesty v pohoří Corbieres

Paulilles se nachází mezi městy Port Vendres a Banyuls sur Mer a jedná se o krásnou přírodní rezervaci, kde můžete po turistické stezce dojít až k majáku na Cap Bear nebo až do Port Vendres a kochat se krásným výhledem na moře, skály a přírodu. Celkově ujdete 10 km dohromady tam a zpět, ale cesta klesá a stoupá, proto to není pro začátečníky, každopádně opravdu stojí za to. Uvidíte krásné zátoky, kde se můžete vykoupat a na konci na Cap Bear můžete kromě majáku prozkoumat i trosky strážní pevnosti.


Leucate - La Franqui

Začnete u majáku v Leucate a půjdete na útesech podél moře až do městečka La Franqui, kde se můžete občerstvit nebo využít místní dlouhé pláže mezi mořem a mořským jezerem. Projdete se borovicovými háji a rozmarýnové keře Vám budou vonět celou cestu. Je to příjemná nenáročná procházka, odkud lze zabloudit i trochu dále od moře do přírody a vinic. Jsou zde i dvě schované pláže pod útesy. Cesta tam a zpět je dlouhá cca 8 km.




Canyoning

Canyoning je sportovní aktivita prováděná ve skupinkách s průvodcem a s příslušným vybavením jako je helma a neopren, při které skáčete v kaňonech z jednoho jezírka do druhého. Voda totiž v místních kaňonech vytvořila vápencová jezýrka, ve kterých je průzračná voda a vy můžete tedy skákat z jednoho do druhého a prozkoumat tak dno kaňonu. V této oblasti je tato aktivita oblíbená a nejvhodnější je navštívít kaňon Gorge de Galamus, kde mimo jiné navštívíte i kostel ve skále a klikatou cestu podél kaňonu, která stojí za vidění. Více zde.





Paddling, windsurfing, vodní skútry, surf park na jezeře

Ve dnech, kdy není vítr si můžete půjčit paddle a vyrazit na moře nebo řeku a při větru jsou zde zase skvělé podmínky pro windsurfing. Na velkých mořských jezerech se tady pořádají i celosvětové závody a výborně se tu učí, protože jezera jsou mělká, takže když spadnete, v pohodě hned zase naskočíte a jedete. Na moří jsou také skvělé podmínky a lze si tu půjčit různé druhy prken, v dnešní době existují i s vysokou ploutví, která Vás nadnáší nad vlnami a nemusíte s nimi tedy tak bojovat. Na jezeře v Boulou si také můžete zaskákat v hezkém vybeveném surf parku.

Známá půjčuje přímo vodní skútr, jsem schopná ho tedy také zařídit.


Šnorchlování

Většinou tam, kde je více skal, se vyskytuje více rybiček a mořských živočichů na pozorování. V tomto regionu jsou jak dlouhé písčité pláže, tak písčité i oblázkové pláže u skal a útesů, kde se právě vyskytují více a vy tak máte možnost si zpříjemnit dovolenou šnorchlováním. Máme jednu speciální dámskou a jednu pánskou masku k zapůjčení pro naše klienty :)



Lanové parky ve stromech

V regionu se nachází několik velkých zajímavých lanových parků, kde si můžete podle úrovně vybrat trasu a nakonec i sjet po laně nad jezerem až do cíle. Nejlepší jsou u jezera v Boulou a v Port Leucate.



Jóga, zumba a jiné sportovní aktivity na pláži zdarma

V sezóně od půlky června do půlky září v přímořských městečkách jako Torreilles, Saint Marie atd. můžete využít zadarmo ranní a večerní lekce jógy, zumby, aerobiku a podobných aktivit přímo na pláži. Některé lekce se cvičí i napůl v moři.



Běh a venkovní posilování

Dlouhé písčité pláže vybízejí v podvečernímu nebo rannímu běhu podél moře v písku. Jsou zde i dlouhé promenády a většinou všude tu najdete i zdarma sportovní zázemí pro posilování a protahování venku.


Jízda na koni

V Pyrennées Orientales je několik míst, kde se můžete v přírodě projíždět na koni, lze jet s nimi i na pláž a užít si tak krásné pohledy ze sedla koně. Jeden z hezkých stájů se nachází u Saint Cyprien, více informací zde.


Masella

Lyžování a horská turistika

100 km od pobřeží se nachází první lyžařská střediska v Pyrenejích, můžete využít jak ty na francouzské straně, tak i ty na Španělské. Španělská střediska Masella a Molina jsou velikostně jako alpská a nabízí dlouhé široké sjezdovky. Velice doporučuji v zimním období spojit vánoční trhy na pobřeží s cestou do hor za lyžováním, sáňkováním a procházkami přírodou.



 

Velmi ráda Vám poradím se všema aktivitama v okolí a zařídím vše k Vaší dovolené tak, abyste si ji co nejvíce užili. Těším se, že se s Vámi vydám na různé výlety a ukážu Vám tento kraj v plné kráse.


Markéta Bohatá




59 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentarios


bottom of page